Yolanda Philippens werkt momenteel met olieverf, en mixed media.

 

Over Yolanda Philippens:

 

Na een periode van 20 jaar waarin zij zelf haar verf maakte met pigmenten,

en waarin ze ook veel werkte met handgeschept papier heeft de olieverf weer haar voorkeur.

Het werk krijgt na een zeer abstracte periode steeds meer een landschappelijk karakter,

Stevige toetsen, krachtig zonder aarzeling laag over laag zo lijken de imaginaire landschappen te ontstaan.

De imaginaire landschappen zijn impressies, geinspireerd op landschappen.

Philippens ervaart de natuur als een groot kunstwerk.

 

Men herkent sporen van akkers, bloemenvelden, besneeuwde velden en bomen.

Sporen van vervallen bouwwerken aangespoelde schepen en schroot maken het verhaal.

Modderige, geploegde akkers, bevroren velden worden door de lagen olieverf vorm gegeven.

Laag over laag onstaat een landschap,een herinnering aan een beeld uit het verleden, passerend met de auto, wandelend op de hei, op het strand, of schilderend in het veld.

De toeschouwer krijgt de ruimte zijn eigen beeld te ontdekken of te herkennen in deze "Mindscapes".

 

Yolanda Philippens werd geboren in Rotterdam (1956) en bracht haar jeugd door in Vlaardingen. Al heel jong wist ze dat ze alleen wilde tekenen, schilderen en boetseren. Ze wist nog niet dat je daar een beroep van kon maken. Dat besef kwam later toen ze besloot een opleiding voor tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen, de TeHaTex-opleiding, te volgen.

Op de basisschool tekende ze veel mede omdat het een manier was om vervelende kinderen te vergeten. In de tweede klas van de middelbare school werd op een dag Yolanda na de les bij de  tekenleraar geroepen. Hij vroeg haar waarom ze de boom in de herfst zo kleurrijk met kronkels  en bulten had geschilderd. De tekenleraar liet ook tekeningen van andere leerlingen zien met  bomen in bruintinten en zonder vorm.

 

Ze voelde zich op het matje geroepen en besloot zich niet  op haar kop te laten zitten en zei: “Kijk maar eens goed naar een boom in de herfst, dan ziet u dat een boom er echt zo uitziet, in ieder geval voor mij”. Het antwoord van de leraar was: “Meisje, je krijgt van mij een 10 voor deze prachtige boom en jij wordt later vast kunstenaar”.  Deze leraar had een vooruitziende blik.

 

Op deze website kunt u zien wat er van haar geworden is. Begin jaren tachtig verhuisde Yolanda naar Belgie, waar ze zich later aansloot bij de Poperingen-groep, onder leiding van Jan Karel Demarest, leraar aan de academie van Brugge. Nog steeds  schildert ze twee maal per jaar met deze kunstenaarsgroep. Voor verdere verdieping en verbreding van kennis studeerde ze vanaf 1990 nog twee jaar aan het St. Lucas in Kapellen. Sindsdien werkt ze zelfstandig als schilderes en is later teruggekeerd naar Nederland. Vol met initiatief en energie werkte ze hier, naast het schilder zijn, als galeriehoudster van Galerie MAS te Rotterdam en redigeerde een kunstblad, dat helaas na een half jaar niet kostendekkend kon  worden uitgegeven.

Vanaf 2002 werkt ze regelmatig samen met kunstenaars in een atelier in Spanje. Dit atelier is gevestigd in een huis, uit de achttiende eeuw, boven op een berg. Voor kunstenaars een magische plek. Voor Yolanda is Spanje een van haar favoriete landen. De flamencomuziek, het eten, de relaxte manier van leven, het landschap en de cultuur maken dit land tot  geweldig  verblijf. Terugkerend reisdoel is Madrid met de statige gebouwen, de mooie musea, de Plazza Major, de gezellige straatjes en koffietentjes.

 

Meer algemeen genomen kunnen we constateren dat reizen belangrijk is voor Yolanda. Het biedt gelegenheid nieuwe dingen te ontdekken, andere mensen te ontmoeten, de schoonheid van een  landschap of stad te ontdekken, maar ook om de geschiedenis van armoede en rijkdom te leren  kennen.

Een groot deel van haar werk is te zien bij Kunsthuizen in Alkmaar, Leiden, Delft, Breda en Amsterdam www.kunsthuizen.nl

Galerie Schortgen Luxemburg

 

 

Curriculum

 

YOLANDA PHILIPPENS

 

Born 1956 te Rotterdam, since 1982 working as a painter

 

 

International gallery shows:

 

Holland

Belgium

Luxemburg

Germany

France

Great Britain

Spain

Italië

Canada

Suisse

United States

 

Art Fairs:

Brussels, Gand, Madrid, Barcelona, Amsterdam, La Haye, Den Bosch, Rotterdam, Berlin.

 

Public and private Collections:

 

Rigos: Athens

Theodora: Canada

Verschillende ziekenhuizen in Nederland en Belgie

Ijmere Amsterdam.

Bouwfonds

Singermuseum

Zorgverzekeraar Leiden assurance

Different private collections

 

Publications:

Artmagazines/ Kunstbladen:

 

Kunstenaars en galerijen

Vernissage

Kunstbeeld

Art&antiek

Artgallery Update

Artist and Gallery annual book about one hundred artists in Belgium

Amnesty international

Fair catalogi

 

 

 

 

 

 

^ Naar boven